Lars og Betina er klar til at hjælpe

Trætjære

2 typer kvalitets trætjære: Perfekt til træværk

 

Vores velafprøvede trætjære, i både traditionel og moderne kvalitet, er ideel til nyt og nedslidt træværk, og kan tilpasses med pigmentpasta.

Morsø trætjære er en af de bedste på markedet og er kendt for sin effektivitet og pålidelighed. Denne træbeskyttelse fås i to forskellige kvaliteter, som begge er af høj kvalitet og kan blandes let med linolie. De anvendes til både nyt træværk og nedslidt træværk og giver fremragende beskyttelse mod vejrlig og slitage. Vi anbefaler altid at bruge trætjære i kombination med linolie. 

Denne træbeskyttelse er ideel til udendørs brug og kan endda farves med pigmentpasta for at give det ønskede farve- og nuance. Med denne træbeskyttelse er du sikret den bedste beskyttelse til dit træværk, og det holder træværket smukt og velholdt i mange år fremover. Så giv dit træværk den bedste beskyttelse med vores Morsø trætjære, og lad ikke slitage eller skader tage overhånd på dit træværk!

Læs mere

Er trætjære giftigt?


Trætjære er ikke giftigt, nej.

 

Kan man male på trætjære?


Ja, det er faktisk muligt at male på trætjære, men det kræver en særlig type maling, der er udviklet til at arbejde sammen med denne type overflade. Trætjære er nemlig en meget absorberende overflade, der kan være svær at male på, medmindre du har det rigtige produkt til rådighed.

 

Hvis du prøver at male direkte på trætjære med en almindelig maling, vil du hurtigt opdage, at malingen ikke vil binde sig ordentligt til overfladen. Dette kan resultere i en ujævn overflade eller endda at malingen skaller af med tiden.

 

For at undgå dette er det vigtigt at vælge en maling, der kan trænge ind i overfladen og binde sig til træet for at opnå det bedste resultat. Heldigvis er der en række specialiserede malinger på markedet, der er udviklet netop til dette formål.

 

Så hvis du ønsker at male på trætjære, skal du først og fremmest sørge for at få fat i den rette type maling. Dette vil give dig en jævn og holdbar overflade, der vil se flot ud i mange år fremover.

 

Er trætjære kræftfremkaldende?


Der er ingen klare beviser på, at indånding eller kontakt med milebrændt ren tjære er kræftfremkaldende for mennesker.

 

Hvordan laves trætjære?


Trætjære er en viskøs, sort væske, der er fremstillet ved at varme træ uden adgang til luft. Processen kaldes pyrolyse og resulterer i, at de organiske forbindelser i træet nedbrydes til mindre molekyler, der kondenserer og danner trætjære.

 

Hvad gør trætjære ved træ?


Trætjære er en populær og effektiv metode til at bevare træ, da den forhindrer træet i at miste sine olier og andre vigtige stoffer. Tjæren trænger ind i træets fibre og danner en beskyttende overflade, som gør det mere modstandsdygtigt over for skadedyr og vejrforhold.

 

Tjæren indeholder også en række naturlige antibakterielle og anti-svampe egenskaber, der gør den i stand til at bekæmpe skadedyr og skimmelvækst. Dette betyder, at trætjære kan forlænge levetiden for træværket og mindske risikoen for angreb af skadelige organismer.

 

Men trætjære kan også have en negativ indvirkning på miljøet, hvis den ikke håndteres korrekt. Det kan være giftigt, hvis det indtages, og det kan også skade vandmiljøet, hvis det hældes ud i dræn eller søer.

 

Hvis det anvendes korrekt, kan trætjære hjælpe med at beskytte træværk mod skade og forlænge dets levetid, hvilket kan være en fantastisk fordel for både boligejere og håndværkere.

Hvordan bruger og anvender man trætjære?


Når man skal bruge trætjære, er det vigtigt at blande den med linolie i en 1:1 blanding for at få den bedste effekt og nemmest mulige påføring. Selvom det er muligt at anvende trætjære alene, vil den være klumpet og svær at stryge ud, og det vil tage længere tid for den at tørre.

Linolie hjælper med at trænge trætjæren længere og mere effektivt ind i træet, samt sikrer en mere jævn fordeling. Hvis fungicid tilsættes linolien, vil træet få en endnu større beskyttelse mod råd og svamp, og det er vigtigt at have i tankerne, hvis man vil beskytte træet mod skadelige organismer.

Det er vigtigt at rengøre og forberede træet korrekt inden påføring af trætjæren. Træet skal være tørt og rent, og eventuelle rester af gammel trætjære eller andre beskyttelsesmidler skal fjernes. Påføringen af trætjæren skal ske i et jævnt, tyndt lag med en pensel eller en klud. Det anbefales at påføre mindst to lag for en effektiv beskyttelse af træet. Andet lag skal først påføres når træet kan suge igen. Dette kan være op til flere uger efter 1. lag. 

Når trætjæren er påført, skal den tørre i mindst 24 timer. Det er vigtigt at undgå at udsætte det nybehandlede træ for regn eller fugt i denne periode, da det kan nedsætte effektiviteten af trætjæren og forringe resultatet af arbejdet.

I alt kan trætjære give en god beskyttelse af træ, så længe den anvendes korrekt og i kombination med linolie. Ved at følge de rigtige trin og give trætjæren den nødvendige tid til at tørre, vil man have et smukt, beskyttet træ, der vil holde sig godt i mange år fremover.

 

Trætjæres historie


Trætjæren har været brugt igennem århundrede i norden, helt fra oldtiden, derfor har vi meget lange erfaringer med brugen og egenskaberne ved trætjære. Bla. De norske stavkirker fra 1300 – tallet er altid blevet behandlet med trætjære.

Vikingerne brugte det til deres træskibe. Kanonbådsskuerne på Holmen, har siden 1807 løbende været vedligehold med trætjære.

Man må sige at trætjære har bestået sin prøve i århundrede. Nu til dags bruges den til behandling af træskibe, vedligehold af bygninger, alle fomer for projekter med træ, kan behandles med trætjære. 

Trætjære virker ligeledes stabiliserende på gammelt og mørt træ. Den virker plejende på træet, fordi den er kemisk tæt på træ, man kan sige at trætjære virker ligesom en god hudcreme til vejrbidt hud. Produktet bruges også som komponent i maling og lasurer. 

Man skal være lidt tålmodig når man arbejder med trætjære. Den er lidt tung at arbejde med, men kan enten opvarmes, eller tilsættes linolie inden brug. Alt efter vejrforhold og luftfugtighed, vil det varierer hvor længe tørretiden vil være.

Så længe trætjære ikke er hærdet op, bliver ved med at være fugtig og klæberig, vil det arbejde sig ind i træet. 

 

Trætjære er bekendt for sin lidt kraftige duft. Minder om en sommerdag på en havn, hvor duften af tjæret både ligger til kaj, og fiskekasser af træ, står og tørrer i solen. Nogen syntes duften er hyggelig.....andre kan ikke fordrage den.

I almindelig fyrretræstjære, kan man identificerer mellem 8000 og 15000 komponenter. Det er netop trætjære indholdsstoffer såsom phenoler, (f.eks phenol, kresol, guajacol, pyrocatechol ) der giver den træbeskyttende effekt.

Det ser ud til at fyrretræstjæren evne til at give træet en nærmest ubegrænset levetid, skyldes at den klæber sig til træet, og afviser fugt samtidligt med at den er diffusionsåben, altså tillader vandmolekylerne at fordampe. 

 

Lad os hjælpe dig!

 

Hos Morsø Maling går vi aldrig på kompromis med vores kunders tilfredshed. Vi forstår, hvor vigtigt det er at købe den rigtige type trætjære til dine behov. Derfor står vi altid parate til at give dig professionel rådgivning omkring købet og brugen af trætjære.

 

Vi kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige trætjære, der passer til dit træværk og dine ønsker. Vores har et fint udvalg af produkter og inkluderer kun de bedste og mest pålidelige mærker på markedet.

 

Uanset om du er på udkig efter en traditionel maling eller en mere moderne version, er vi her for at hjælpe dig med at træffe de bedste beslutninger og sikre, at du opnår det ønskede resultat.

 

Så kontakt os i dag, og lad vores specialister hjælpe dig med at finde den trætjære, der vil beskytte og forvandle dit træværk i mange år fremover!